
Houby s plodnicí
Houby tvořící plodnice dělíme na jedlé, nejedlé a jedovaté. Jedovaté houby můžou člověku způsobit smrtelnou otravu.
Plodnici tvoří klobouk, třeň a podhoubí, některé houby mají také prsten a pochvu.

Jedlé houby jsou vhodné ke konzumaci. Mezi známé jedlé houby patří různé druhy hřibů, křemenáč osikový, kozák březový, liška obecná, bedla vysoká, klouzek sličný, pečárka ovčí (žampion) atd.



Mezi houby nejedlé patří například ryzec kravský, holubinka nádherná, bedla pavučincová, troudnatec pásovaný (lidově choroš).


Jedovaté houby mohou člověku způsobit zdravotní potíže, v některých případech smrtelnou otravu. Mezi jedovaté houby patří muchomůrka červená, ucháč obecný, nebo třeba smrtelně jedovatá muchomůrka zelená. Poměrně vzácný, ale hodně nebezpečný, je pavučinec plyšový. Příznaky otravy touto houbou se zpravidla projeví až po třech týdnech po pozření v podobě selhání ledvin, často smrtelným.



Pro sběr hub platí zásada, že sbíráme jen ty houby, které bezpečně poznáme.